Hazautazó

Az Amerigo Vespucci 90 évesen is szeli a habokat

2020. augusztus 13. - eviabroad

Az 1931-ben elkészült csodahajó Calabriába érkezett, és az ott élő magyaroknak hála értesültem róla, hogy azoknál a partoknál is kikötött, amelyek közelében először fagyiztam a szigorú lockdown feloldása után.

Igazi szenzációként élték meg a calabriaiak az Amerigo Vespucci megjelenését, hiszen nem mindennapos dolog, hogy egy hozzá hasonló gyöngyszemet lehessen lencsevégre kapni ott. Az olasz flotta részét képező vízi járművet sokan a világ legszebb hajójának tartják, és a fotókat látva azt gondolom, nehéz lenne ezzel a kijelentéssel ellenkezni. Ha megpillantod a part felé közeledve, földbe gyökerezik a lábad az izgatottságtól! Valódi mestermunka, amely 2006-os átfogó felújítása óta még fényegebb csillaga a tengereknek.

amerigo-vespucci-4402961_960_720pixabay.jpg

Azt olvastam, az óceánjárók mindig elsőbbséget élveznek a tengeri közlekedésben, az olasz monstrumot azonban olyan tisztelet övezi, hogy közeledtét észlelve leállnak a motorok, és köszöntésére háromszor visít fel a szirénák éles hangja.

A Firenzében született felfedező nevét viselő hadihajó otthona a Liguria régióban megtalálható La Spezia kikötője, de Velencében is gyakran látni. Ugyan katonai célra épült és fedélzetén a mai napig kiképzés folyik, más szerepeket is elvállalt eddigi, 90 éves pályafutása alatt. 1960-ban például azt a megtisztelő feladatot kapta, hogy elszállítsa az olimpiai lángot Görögországból Olaszországba, 2002-ben pedig világkörüli útra indult. Méreteit tekintve 101 méter hosszú, 62 méter magas, majdnem 16 méter széles, és akár 22 km/órás sebességgel képes haladni, fedélzetén maximum 450 fővel. 

Így néz ki Calabria partjainál, esti megvilágításban. Különleges látvány, ugye?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Igers®️ Lamezia Terme (@igerslameziaterme) által megosztott bejegyzés,

süti beállítások módosítása