Hazautazó

Kísértetjárta helyek, bosszúra szomjazó szellemek Olaszországban

2020. október 13. - eviabroad

Olaszországban rengeteg várkastély, illetve sok más történelmi és vallási emlék található, ezért arra gondoltam, utána olvasok az ottani kísértet históriáknak. 

Eddig soha nem az alapján választottam úti célt, hogy hol találok szellemjárta, paranormális jelenségekről ismert helyeket. Aztán mit ad az ég, utólag kiderül, hogy a kastély, amit nemrég meglátogattam, egy bosszús szellem otthona, és a februári velencei kirándulásunkon azokban a lenyűgöző épületekben gyönyörködtem, amelyekhez brutális gyilkosságok és gyanús halálesetek kötődnek. Ebben a cikkben elmesélem, tapasztaltam-e bármi szokatlant a pizzói Castello Aragonese-ben, melynek falai között nem természetes halált halt Napoleon sógora, és kiderül, mit tudtam meg Olaszország egyik legszebb városának kísértetjárta helyeiről.

Castello Aragonese, Pizzo 

A calabriai Pizzo nem csak a tartufo nevű fagyis édességről híres. Napoleon bukását követően, 1815-ben a település várkastélyában végezték ki Joachim (Gioacchino) Murat volt nápolyi királyt. Ha ellátogatsz a várba, több cella mellett elsétálhatsz, és körülnézhetsz abban a tengerre néző zárkában, amelyben egykor Murat raboskodott. Több forrás szerint előfordul, hogy a látogatók különös energia jelenlétét érezékelik, amiből arra lehet következtetni, hogy a vár nem teljesen lakatlan; Murat mérges szelleme ma is ott lézenghet, bosszúra szomjazva. Mi, akiknek minderről fogalmuk sem volt, "csak" azt a különleges varázst éreztük, ami bennünket mindig elfog, ha a múlt egy-egy szeletének meghatározó történelmi helyszínére tehetjük be a lábunkat.

castello_murat_wikipedia.JPG

Ca'Dario, Velence

Lehet, hogy a kis hidakkal átszelt Velencének nem minden eldugott nevezetességét találod meg, de a Canal Grande mentén felépített magas házak és paloták biztosan nem fognak lemaradni a fotóidról. A 15. században Giovanni Dario által építtetett Ca'Dario szépsége láttán, ha nincs róla háttérinformációd, eszedbe sem jutna, hogy elátkozott, kísértetjárta épület hírében áll. Bárki, aki magáénak vallhatta, kínok között halt erőszakos halált. Giovanni Dario gyerkemei voltak az első áldozatok: fiát meggyilkolták, lánya öngyilkos lett.

A jövőbeni tulajdonosok közül a torinói Lanza gróf szintén gyilkosság áldozata lett; szeretője, egy horvát tengerész a Ca'Dario falai között vette el az életét. A gyilkost Londonban utólérte a végzet, halálra késelték. Az 1970-es években Kit Lambert zenei producer vásárolta meg a Ca'Dariót, és az épület eladását követő néhány éven belül az ő földi életének is vége szakadt. Lambert állítólag levetette magát a lépcsőn valahol Angliában, míg a következő tulaj, Raul Giardini üzletember Milánóban ölte meg magát azután, hogy a teljes anyagi csőd szélére sodródott. Eddig 13 volt tulajdonosról mondható el, hogy gyanús körülmények között halt meg, ezért már senki nem ég a vágytól, hogy megvásárolja az ingatlant. 

florinel-gorgan-8vqt3ht_dni-unsplash.jpg
Palazzo Mastelli, Velence

A Mastelli fivérekként ismert három gazdag kereskedő, Rioba, Afani és Sandi legendás története kötődik a szellemjárta olasz épületek egyik legismertebbikéhez, a Palazzo Mastellihez. A férfiak, valamikor Krisztius után 1100-ban, aranyáron próbáltak gyenge minőségű textíliát rásózni egy velencei hölgyre. A vásárlót nem ejtették a fejére, felfedezte az átverést, és elátkozott pénzzel fizetett, aminek következményeként a szélhámos kereskedők kővé dermedtek. Egyikük turbánt viselő szobra a festő Jacopo Tintoretto házát, a Fondamenta dei Morit díszíti.

Poveglia Island, Velence

Van egy hely Velencében, amire a festői szót még véletlenül sem jutna eszünkbe használni. A világ leghátborzongatóbb helye nem fogad látogatókat, kizárólag távolról, hajókázás közben láthatod. Egy szigetről van szó, amelyet a hiedelmek szerint több százezer kobórló lélek lakik. A föld közel 50%-át emberi maradványok teszik ki! A csontvázakat látni is lehet, nem véletlenül mondják, akik jártak már ott, hogy bizarr érzés fog el, ha megközelíted ezt a helyet. De mégis, kik és hogyan kerültek oda? 1776-tól a pestis járvány fertőzöttjeit költöztették a szigetre, akiknek nagy részte ott szenderült jobb létre. Több mint 100 évvel később, az 1900-as évek elején egy elmegyógyintézetet nyitó orvos és brutális emberkísérletei miatt növekedhetett az eltemetett áldozatok száma. A doktor végül eszét vesztette: szellemeket látott és fájdalmak között, rettegésben élt, míg végül a mélybe vetette magát a harangtoronyból.

poveglia_closeup_of_hospital.jpg

Te jártál már a fenti helyeken, vagy azok környékén? 

süti beállítások módosítása