Hazautazó

Olaszorszàg rejtett kincsei: Lamezia Terme látványosságai

+ cukrászda tippek

2021. május 01. - eviabroad

A körülbelül hetvenezer lakosú, tengerparti Lamezia Termét nem tartják túl izgalmas városnak a helyiek. Tudom, hogy egy kedvcsináló cikket nem pont ezzel a mondattal kellene kezdeni, de azt gondoltam, érdekes leszögezni ezt a tényt, mielőtt felsorolom, szerintem miért érdemes mégis idelátogatni.

Munkalehetőség híján Lamezia nem éppen a fiatalok paradicsoma, de ott a tenger, a történelmi nevezetességek, és a "terme" szóból következően a termálfürdők. A városnak van (a budapestihez képest nem túl nagy és nem túl modern) repülőtere, számtalan étterme és kávézója, szép templomai, és a bevásárlóközpontért sem kell messzire menni, amihez ráadásul mozi is tartozik. Ugye, hogy nem is hangzik olyan rosszul?

Ami a nevezetességeket illeti, a Bastione di Malta, azaz a lovagok bástyája az egyik kötelező elem a helyi látványosságok listáján. Körülbelül 1520-ban épülhetett, és fontos része volt a Tirrén-tenger felől érkező törökök megállítására létre hozott védelmi rendszernek. Sajnos egy ideje felújítás alatt áll, ezért csak kívülről lehet megnézni, és fáj a szívem érte, mert azt mondják, a felső szintjéről nagyon szép a kilátás.

A Castello Normanno Svevo a bástyához hasonlóan nem látogatható a helyi városvezetés döntése miatt. Évekkel ezelőtt még kinyitotta kapuit az érdeklődők előtt, de az utóbbi időben láthatóan elhanyagolták, amit a Lameziában és környékén élők szomorúan vesznek tudomásul. Bár nem sétálhatunk olyan közel hozzá, mint szeretnénk, azért így, picit távolabbról is élmény látni a romokat a tipikus olasz házacskák "csúcsán".

dsc00170_2.jpg

Nem kérdés, hogy az Olaszországba látogatónak egy-egy templomba is be kell térnie, ezért két lameziai lehetőséget ajánlanék: az egyik a belvárosi, 1675-ben épített Cattedrale dei Santi Pietro e Paolo, a másik a modern, 2015-ben elkészült S. Benedetto Cathedral, aminek tervezőjét egy nemzetközi pályázat keretében választották ki. Utóbbi izgalmas meglepetést fog okozni a klasszikus olasz templomokhoz szokott szemnek.

Kedvenc cukrászdám Lameziában

Olyan sok helyen jártunk már, hogy nem tudom mindegyiknek felidézni a nevét, viszont van pár, ahol többször megfordultunk. Ilyen például nagy kedvencem, a Casa Mastroianni, mert 1.) hihetetlenül széles a választék, 2.) a dizájn nagyon hívogató és 3.) isteniek a sütik és a fagyik. Tipp: pisztáciás édességekben a legjobbak! Szintén ajánlom még a White nevű beülős helyet, ahol a pazar kóstolótálat próbáltuk ki, illetve a Pasticceria Pullí Pietrót; onnan elvitelre szoktunk kérni például cannolit, és eddig nem csalódtunk. Itt egy kép róluk!

 

20200506_135341.jpg

Amint újra merészen útra lehet kelni, Lamezia Terme is felkerülhet a bakancslistánkra. Nincs oda közvetlen repülőjárat Budapestről, de Rómán és Milánón keresztül megközelíthető légi úton. A valódi olasz életérzés megtapasztalására teljesen alkalmas, és jóval olcsóbb a metropoliszoknál. Autót bérelve pedig olyan szépséges városok felé vehetjük onnan az irányt, mint következő blogposztom "főszereplője", Tropea.

süti beállítások módosítása