Hazautazó

Lamezia Terme reptere: Ezt érdemes tudni róla

2020. augusztus 16. - eviabroad

Az Aeroporto Internazionale di Lamezia Terme "Sant' Eufemia" Calabria elsőszámű repülőtere. A városrészről nevezték el, amelyben felépült. Közel áll a szívemhez, mert délolasz ideiglenes otthonom erkélyéről ráláttam!

Nem mai darab. 1976 júniusában nyitották meg, majd 1982-ben nagyobb, modernizáló átalakításon esett át. Szerintem jellemzően annak az időszaknak a jegyeit viseli ma is. 2008-ban aztán egy Engco nevű cég megnyerte a terminál újragondolására kiírt pályázatot, és valószínűleg azóta nem volt említésre méltó beruházás.

claudio-schwarz-purzlbaum-zrha0pgwmqw-unsplash.jpg

Bizony, a lameziai reptér - fejlettségét tekintve - nyomába sem ér a jóval nagyobb és forgalmasabb budapestinek, viszont funkcionál, ahogy kell, a maga szerény módján. Érdekessége, hogy katonai helikopterek bázisa is egyben. Nem szeretném leírni vagy lenézni, hiszen szerintem nagy dolog, ha egy város nemzetközi járatokat is fogadó repteret üzemeltethet, de azt gondolom, aki rajta keresztül utazik, jó, ha tudja a következőket. Eddig négyszer (2 oda, 2 vissza) volt alkalmam utasként élvezni a hely vendégszeretetét, akkor tettem ezeket a felfedezéseket. 

#1 Az üzletek nem nyitnak ki korán

Ritkán fordulok meg olyan kis reptéren, mint amilyen a lameziai, ezért eddig nem tapasztaltam olyat, hogy a délelőtti járat előtt hiába próbálnék nézelődni, esetleg szuvenírt vásárolni a terminálon belüli üzletekben. Januárban és februárban legalább is többségében később nyitottak ki, ezért azzal ne tervezz, hogy várakozás közben a boltokban ütöd el az időt és elköltöd a maradék euródat.

#2 Autóbérlés és közlekedés

A reptér weboldala szerint van lehetőség az autóbérlésre, de ha odautazol, inkább időben bizonyosodj meg róla, hogy érkezésed időpontjában nyitva lesz-e az ezt a célt kiszolgáló iroda. A weboldal szerencsére elérhető angolul, viszont emiatt ne gondold, hogy a reptéri személyzet beszéli a nyelvet. A Google fordító tapasztalatom szerint jól működik az angol és olasz nyelv között, ezért ha nincs más megoldás, használd! Autóbérléshez az árakat és a részleteket itt megtalálod. Jó, ha tudod: a vasútállomás körülbelül 2 kilométernyire van a reptértől. 

#3 Magyar személyi igazolvány??

Amikor Londonba utaztunk, a plasztikkártya formátumú személyi igazolványomat sokáig nézegették, forgatták, mert számukra szokatlan lehetett. Próbálták beolvasni a kis gépükkel, sikertelenül. Közben angolul nem kommunikáltak velem, csak kézjelekkel irányítgattak egyik ügyintézőtől a másikig. Végül elővettem az útlevelem, és azt adtam át; azzal nem volt gondjuk. A velencei útnál inkább rögtön az útlevéllel kezdtem, mondjuk lehet, hogy ott gond nélkül elfogadták volna a személyit, hiszen nem schengeni határátlépésről volt szó. (Örülök, hogy tavaly megcsináltattam az útlevelet, még a szörnyű fotóval együtt is azt mondom, megérte.)

#4 Kis terület, egymásba nyúló sorok

Jó, lehet, hogy éppen sikerült kifognom azon ritka alkalmak egyikét, amikor nem voltak éppen a helyzet magaslatán, de akkor is leírom, milyen kaotikus helyzet uralkodott a londoni út előtti beszállításkor. Az elsőbbségi jegyet váltók, illetve a "normál" jegy birtokosai külön sorokba rendeződtek, azaz rendeződtek volna, ha az emberek tudják, hová kellene állniuk. A jelzések nem voltak egyértelműek. A sorok összeértek, az ügyintézők pedig próbálták rendre utasítani a népet, kisebb-nagyobb sikerrel.

#5 Késés

Persze késésben voltak, de ezt az olasz repülőtereken már nem tartom meglepőnek. Idővel a személyzet belefáradt az emberek hasztalan irányítgatásába, ezért úgy gyorsították fel a folyamatot, hogy a terminál egy másik, távolabbi ajtaját is kinyitották a tömegnek, aminek egy része így kisebb kört tehetett az épületen kívül, hogy a megfelelő irányba, azaz a repülőgéphez közelebb kerüljön. A gép végül rendben felszállt, és út közben sem volt gond.

süti beállítások módosítása