Hazautazó

Olaszország a koronavírus első hulláma után

Ezzel fogsz szembesülni, ha ideutazol

2020. július 17. - eviabroad

Az elmúlt hónapokat nehezen éltük meg az egészségügyi vészhelyzet és a bezártság miatt. Szerintem mindenkinek felborult mentális egyensúlya, még azé is, aki amúgy otthonülő típus. Mondjuk ilyen olaszról én még nem hallottam.

morning-brew-oyxqs2dvpdy-unsplash.jpg

A lockdown feloldása után eleinte félve, de újra emberek lepték el az utcákat, és alig pár hét leforgása alatt ott tartunk, hogy megint alig bírunk szabad parkolóhelyet találni a Spar előtt. Az elmúlt pár napban ügyintézés miatt jártunk Lamezia főutcája környékén, és ijesztően sokan voltak. Közlekedési dugó alakult ki, autósok hosszú sora reménykedett benne, hogy valaki távozóban átadja neki a helyét. Mindenki belevetette magát a nyárba és élvezi, hogy jöhet-mehet, amerre akar. A calabriaiak fellélegeztek; a turizmusból származó bevételekre nagyon számító régió, ahol egyébként a járvány tombolása idején nagyon alacsony volt a fertőzöttek száma, újra 1000 fordulaton pörög.

Erre figyelj!

A maszkot jelenleg csak zárt helyeken kell viselni, például ha bemész valahova vásárolni, nézelődni. A szabadban kevesen veszik fel, pedig logikusnak tűnne, hogy most, amikor a külföldieket és a korábban legfertőzöttebb (Lombardia) területekről érkezőket is tárt karokkal várja a régió, óvatosabban rázódunk vissza az "előző életünkbe". Nem baj, azért itt-ott testhőt mérnek, és a kézfertőtlenítő mindenhol kinn van, legyen az orvosi rendelő, szupermarket, könyvesbolt vagy vendéglátóegység. Próbálnak figyelni rá, hogy az emberek ne fogdossanak össze mindent, mielőtt fertőtlenítenék a kezeiket, de garantálni nem tudják, hogy mindenki betartsa ezt a szabályt. 

Egyrészt azért, mert van, akinek fel sem tűnik, hogy ki van helyezve a fertőtlenítő. Simán besétál, esetenként úgy, hogy a maszkot az orrára sem húzza fel. Aztán az is előfordulhat, hogy szeretne eleget tenni az előírásoknak, de önhibáján kívül nem tud. Az itteni Lidlben például több alkalommal azt tapasztaltuk, hiába próbálunk bármit kisajtolni a flakonból, semmi nem jön. Nálunk mindig van a táskában, úgyhogy legalább vásárlás után úgy indulunk haza, hogy amit lehetett, azt megtettük. 

A maszkra visszatérve, mi a szabad levegőn is felvesszük, ha például olyan helyen járunk, ahol sok ember van. A távolságtartás nem mindig lehetséges, de törekszünk rá. A boltokban szerintem szinte senki nem figyel erre azokon a helyeken kívül, ahol fel van festve/ragasztva erre irányuló jelzés. (Talán egyedül a kasszánál működik.) Emiatt eddig sosem szóltak ránk, és nem láttuk, hogy bárki másnak jelezték volna. A maszkot nem viselőket viszont mindig figyelmeztetik.

A vágyott szabadság egyelőre távolinak tűnik, még ha a látszat ellenére az olaszok egy része úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Mintha nem állította volna feje tetejére az életünket egy világjárvány. Azt gondolom, hogy az emberek nem felejtették el az utóbbi hónapok kellemetlenségeit, de próbálják maguk mögött hagyni azt az időszakot, és az olaszoktól megszokott mentalitással, pozitívan (és talán kicsit könnyelműen) tekintenek a jövőbe.

Remélem, hogy nem túl korai az öröm, én azért óvatos maradok. :-)

beige_polaroid_scrapbook_mother_s_day_video_facebook_post.png

süti beállítások módosítása