Hazautazó

Home Office-barát fogások

Egyszerű és gyors (olasz) ételek tonhalkonzervből

2020. június 04. - eviabroad

Mielőtt jobban megismerkedtem az autentikus olasz konyhával, az volt az elképzelésem, hogy ebédidőben minden olasz háztartásban művészi fokra emelik a gasztronómiát. Hosszasan főznek, rengeteg frissen vásárolt alapanyaggal dolgoznak, minden óramű pontossággal zajlik, és a teríték is hibátlan. Nos, a tapasztalat mást mutat.

A délután 1-2 óra körülre tervezett ebéd gyakran csak 20 perccel előbb kerül lábasba, az alapanyagok egy része itt is konzervdobozból vagy üvegből származik (például a paradicsomszósz vagy a pesto), a mennyiségeket viszont pontosan lemérik. Mindig finom fogás kerül az asztalra, amit néha elképzelni sem tudom, hogyan kiviteleznek ennyi idő alatt. Az egyik kedvenc összetevőm, amiből gyorsan lehet ízleteset alkotni, a tonhal. Nagyon megszerettem az utóbbi időben, ezért is örülök, hogy olyan sok egyszerű, gyorsan összedobható ebédnek/vacsorának valót lehet készíteni belőle.

parsley-4876518_1280.jpg

Tonhal + tészta

Szerintem jolly joker étel, mert a konzerves tonhal kissé "megpirítva" és dobozból kivillázva, natúr egyaránt finom. Nem a hűtőből vásárolható tésztát, hanem száraz spagettit/pennét használnak hozzá. Megfigyeltem, hogy főzés előtt a tésztát lemérik, hogy a javasolt fejenkénti adag készüljön, és törekednek rá, hogy tényleg annyi ideig legyen a tűzhelyen, ami a zacskóra van írva. Szigorúan al dente fogyasztják. Fűszerként mehet rá só, bors, és vágott petrezselyem. (Fontos: előkészítéskor kevés olajban egy gerezd fokhagymát megpirítanak, majd kiemelik az olajból. Aztán kerülhet a serpenyőbe a tonhal.)

Tonhal + saláta

A megmosott salátaleveleket villára tűzhető falatokra tépik, paradicsomot kockáznak hozzá (itt egy éretlen színűnek tűnő, kifejezetten salátának való paradicsomot szoktak használni), majd fejenként 1-2 konzerv tonhalat adnak a zöldségekhez, és nagyjából kész is. Só, bors, oliva olaj ízlés szerint kell bele. 

Tonhal + kenyér

A héj nélküli, fehér színű, puha kenyeret (pane per tramezzini) enyhén megnedvesítik minden oldalán, majd majonézzel összekevert tonhalkonzervet kennek rá széltől szélig. Néha paradicsom szeleteket is pakolnak rá, ez ízlés kérdése. Szendvics lesz belőle, azaz a majonézes-tonhalas krém két szelet kenyér közé kerül. 

Szeretem az egyszerű, nem elidőzős recepteket, úgyhogy nekem mind a három nagy kedvencem. Ha otthonról dolgozol és kevés időd van főzni, vedd fel őket a heti menütervbe! 

süti beállítások módosítása