Hazautazó

5 ok, amiért Calabria lesz a következő úti célod

2020. május 21. - eviabroad

Nehéz elhinnem, hogy Calabria Olaszország egyik legritkábban látogatott régiója, de állítólag így van. Miért nem vonzza az embereket ez a gyönyörű vidék? 

A dolgok hátterét nem ismerem, de ha tippelnem kellene, azt mondanám, az ok a nem megfelelő marketing. Mi mással lenne magyarázható, hogy a közeli Szicíliáról mindenki hallott már, Calabria neve viszont annyira nem cseng ismerősen az emberek többségének? Pedig a csizma "lábujja" valódi paradicsom; jöjjön 5 érv, ami mellette szól!

Utánozhatatlan gasztronómia

Lényegtelen, hogy a pizza, a calzone, egy tipikus olasz tésztaétel vagy a tenger (friss) gyümölcsei után vágyódik az idelátogató, olaszország ízeit imádni fogja. Személyes kedvenceim a Linguine pasta alla vongole és az arancini, de a nduját sem felejthetem ki a felsorolásból, hiszen ez a csípős krém isteni feltét szárított kenyéren, és egyébként is egy Dél-Olaszországra jellemző "kulináris nevezetesség". Ami pedig a desszerteket illeti, Pizzóban mennyei tartufót, Lameziában észbontóan finom pisztáciás cornettót, és Tropeában mesés cannolót ettem. Alig várom a következő fagyizást!

Mesés tengerpartok

Calabriát szerencsés fekvéssel áldotta meg a sors: a régiót a Tirrén- és a Jón-tenger öleli át. Csodaszép, hihetetlenül tiszta és varázslatosan kék vizük gyorsan rabul ejti a szívet. Aki egyszer meglátja, sosem felejti el. Nincs két ugyanolyan tengerparti szakasz, és egyik szebb, mint a másik! Szerencsés esetben ki lehet fogni olyan részeket, ahol nem kell millió turistával megküzdeni a letáborozásért, és a legnagyobb nyugalomban élvezhetjük a hullámzó tenger hangját.

jonny-clow-obxnejdzqjs-unsplash_1.jpg

Különleges domborzati adottságok

Calabria domborzatának körülbelül 49%-át dombvidékek, 42%-át hegyvidékek, 9%-át síkságok teszik ki, az alföldi tájhoz szokott szemem pedig nem tud betelni a látvánnyal. Csodálattal tekintek a tengerre és a magasba emelkedő hegyekre, amelyek csúcsa gyakran a föléjük emelkedő felhőkben vész el. És imádom a völgyhidakat is, na meg a kanyargó, tengerre néző utakat és a hosszabb-rövidebb alagutakat, a szépséges esti látképet, a szélerőművek messziről pirosló fényét...

Történelmi nevezetességek

Ischia középkori Aragonese kastélya, Corigliano Calabro hercegi palotája, Scilla kastélya, Cherchiara di Calabria szent helye, a S. Maria delle Armi csupán néhány hely a régió legérdekesebb látványosságai közül, amelyekből bőven akad. Olaszországban a templomok meglátogatása is bakancslistás program, a forró napokon például kimondottan felüdítő lehet betérni a hűvös, történelmi falak közé. 

Időjárás

Calabriában nem kell attól tartani, hogy a tenger vize nem melegszik fel kellően a fürdőzéshez. Már májusban 30°C fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt, a régió egyes városaiban a 40°C-t is megközelítette. Éppen ezért ajánlott a tengerpartokon, megfelelő napfényvédelem mellett (a strandokon árnyékos hely hiányában napernyő is ajánlott!), fürdőruhában élvezni a meleg időt (nemsokára!), ami még az őszi hónapokban is hívogató. 

süti beállítások módosítása