Hazautazó

Calabria homokfedte tengerpartjai

2020. augusztus 02. - eviabroad

Pár cikkel ezelőtt a must-have strandkellékekről írtam, és akkor merült fel először, hogy Lamezia környékén csupa kavicsos tengerpartot találni. Azokhoz szólok most, akik hozzám hasonlóan nincsenek ehhez szokva, és kisebb-nagyobb kövek helyett a forró homokon tapicskolnának.

Szerencsés vagyok, amiért egyáltalán van lehetőségem tengert látni, sőt, megmártózni benne egy olyan időszakban, amikor sokan az egészségükért aggódva (vagy a naponta változó szabályok miatt) inkább máskorra halasztják a külföldi nyaralást. A kavicsos partok ugyanúgy tökéletesen alkalmasak a strandolásra, de ha van homokkal borított is, személy szerint azt választom. Két letesztelt és két még nem próbált, de bakancslistás partszakaszt ajánlok!

daan-huttinga-pvrhww-mk8w-unsplash.jpg

Zambrone

Körülbelül két évvel ezelőtt voltam utoljára Zambronéban; a strandra egy hosszabb lépcső vezet le, ahonnan csoda szép kilátás nyílik a tengerre és a homokos partra. Vannak bérelhető, egységes színű ágyak + napernyők, amelyeket már fentről látni, hiszen szépen egymás mellett sorakoznak. (Plusz pont Zambronénak: Életemben először ott kóstoltam pestós pizzát, és nagyon finom volt!) 

Tropea

Calabria gyöngyszeméről többször írtam már, mert aki Olaszországnak erre a részére utazik, az egyszerűen nem hagyhatja ki. Tropea olyan itt, mint Siófok a Balatonnál. Afféle "fővárosa" a vidéknek, amit a kikapcsolódásra és pezsgésre vágyók kivétel nélkül imádnak. A tengerpart gyönyörű, a homok fehér. A település legismertebb látványossága, a sziklaszirtre épült bazilika árnyékában strandolhat, aki Tropeába utazik. 

Santa Domenica

A Spiaggia di Riaci nevű strandon szintén homokos tengerpartra teríthetjük le a strandtörölközőt. Itt sajnos nem jártam, de nagyon szép képeket láttam a helyről. A Riaciról sétálva megközelíthető egy másik homokkal borított partszakasz, név szerint a Massara, amit egy háziasszonyról neveztek el; a nő egy közelben fekvő kunyhóban élt egykor.

Capo Vaticano 

Helyiektől származik az információ, hogy Capo Vaticanónak is vannak homokos tengerpartjai. Az egyik a  fügefájáról elnevezett Ficara beach, a másik a Praia i Focu, avagy a tüzek partja. A homok forró, a napsugarak erősek, a hely pedig korlátozott, mert ahogy minden szép helyet, ezeket a strandokat is gyorsan megtalàlják az emberek.

+1: Pizzo

A Spiaggia di Nani jó választás kisgyerekes családoknak, mert a sziklák miatt nincs erős hullámzás. A part nagyrészt homokos (ami errefelé apróköves, "majdnem" homokot jelent), de a víz közelében (és alatt) vannak nagyobb kövek. Ahogy az ingyenes strandok többsége, sajnos ez sincs túlzottan karbantartva; itt-ott látni szemetet, amit valószìnűleg a tenger mosott partra.

20200731_125604.jpg

Mielőtt strandolni indulnál...

Naptej, uzsonna, hűtött frissítő legyen nálad, mert sok olyan partszakasz van, ahol nincs lehetősèg a közelben vásàrolni. (A szemetet nem biztos, hogy kukàba tudod dobni, ezért vigyél magaddal egy zacskót erre a célra!)

süti beállítások módosítása