Hazautazó

Sorozatot ihletett Curon Venosta (Reschen) víz alá merült tornya

2020. június 16. - eviabroad

Mióta a Netflix a világon mindenfelé megvetette a lábát, sorban érkeznek az ígéretes külföldi produkciók, Brazíliától Lengyelországig. A misztikus Curon c. olasz sorozat is közéjük tartozik.  

Egyelőre egy évad készült belőle, és Olaszországban nagyon népszerű, úgyhogy szinte garantált a folytatás. Nem szeretném lerombolni az élményt senkinek, aki megnézné, ezért most nem a történetről fogok írni, hanem arról a varázslatos (vagy ijesztő?) helyről, ahol a sorozat játszódik. Méghozzá azért, mert a fiktív alaptörténethez jó pár valós részletet hozzáadtak a készítők. 

A történet színhelye Curon, a valóságban is létező hely (Curon Venosta - Dél-Tirol), német nevén Reschen, amelynek érdekes, víz alá merült temploma központi szerepet kap. Szintén fontos háttérinfó, hogy az osztrák és svájci határtól nem messze fekvő, hegyek övezte településen az ott élők majdnem 98%-a a német nyelvet tekinti anyanyelvének.
Curon Venosta legismertebb látványossága a mesterséges Lago di Resia-ban elmerült 14. századi templom, jobban mondva annak harangtornya, amelyen kívül más nem látszik ki a tóból. Nem mindennapi látványt nyújt, az biztos!

wilfried-santer-ksqafcgd3r0-unsplash.jpg

Télen, amikor a tó befagy, gyalogosan is megközelíthető a titokzatos harangtorony, amely a sorozatban egy mindenki által rettegett építmény; hamar kiderül, hogy jobb, ha távol tartja tőle magát az ember. Egyébként nem csak a képernyőn kötődnek hozzá legendák. Azt mondják róla, hogy telenként olykor megkondulnak a torony harangjai, ám ez lehetetlen, hiszen 1950-ben eltávolították azokat. 

Curon Venosta különleges turistalátványossága eddig sem szorult sok hirdetésre, a sorozat után pedig biztos, hogy még többen fogják elözönleni, mint ezelőtt. A fentiek ismeretében egyértelmű, hogy a készítőknek hatalmas szerencséjük volt. Mondhatni ölükbe hullott Curon története. Mit tudtak kihozni az egészből némi fantázia és közepesen jó színészek hozzáadásával? Szerintem meglepően sokat! 

Hasonló sorozatból amúgy van még pár, említhetném például a német The Dark, vagy a lengyel The Woods c. szériát. Utóbbit csak nemrég kezdtem el nézni, a The Darkról viszont már tudok nyilatkozni: alaposan össze fog zavarni, de nem pont azt szeretjük a sorozatokban, hogy elgondolkodtatnak? 

Visszatérve Curon Venostára, szívesen megnézném magamnak közelebbről is a helyet! De lehet, hogy nem télen...

süti beállítások módosítása