Hazautazó

Catanzaróban testhőmérésre számíthatnak a vásárlók

2020. június 03. - eviabroad

Eddigi megfigyeléseim alapján a lazuló szabályok túl lazává tettek egyes embereket errefelé, akik nem fokozatosan szeretnének visszatérni a régi életvitelükhöz, hanem rögtön fejest ugranának bele. Mindeközben egyre több bolt nyit ki szerte Olaszországban, és a beülős helyek sem csak elvitelre dolgoznak már. 

Hiába van most nagyobb szabadságunk, mint az elmúlt hónapokban, mi (azaz én, és azok, akikkel egy háztartásban vagyok) még mindig a lehető legritkábban tesszük ki a lábunkat otthonról. Próbálunk óvatosak lenni, és hetente csak egyszer-kétszer hagyjuk a lakást, mert 1.) mentálisan szükségünk van a környezetváltozásra, 2.) mindig van valami beszerzendő tétel, ami erre megfelelő okot szolgáltat.

adam-niescioruk-z9arfr0f248-unsplash.jpg

Majdnem 3 hónap után végre újra tudtunk a lameziai drogériában vásárolni! Az Aqua e Sapone nevű boltban jártunk, ahová mostantól csak akkor lehet belépni, ha a biztonsági őr arra engedélyt ad. Addig kinn kell várakozni. Olaszországban a maszk viselése az üzletekben még mindig kötelező, erre fel voltunk készülve. Aki nem visel gumikesztyűt, annak rögtön a bejárat átlépése után a kihelyezett kézfertőtlenítőt kell használnia. Kézfertőtlenítő folyadákból egyébként itt jelenleg nincs hiány, sőt, jóval nagyobb a kínálat, mint ezelőtt. Változás még, hogy a pénztárakhoz plexi falakat szereltek fel, így védik a dolgozókat a vásárlókkal való érintkezés veszélyeitől. 

Pár nappal később a városunktól messzebbre merészkedve, egészen Catanzaróig autóztunk, szintén vásárlási céllal. (Kinőttük az edzős ruhákat.) Úti célunk a Decathlon volt, ahová testhőmérés után engedtek be minket. Maszkban és gumikesztyűben érkeztünk, a biztonsági őr mégis azt kérte, használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítőt is. A szabály az szabály, pedig tudtommal az alkoholos kézfertőtlenítő nem tesz jót a kesztyű anyagának. (Volt nálunk 2 extra pár, úgyhogy eleget tettünk a kérésnek.) A bolton belül nem nagyon vettem észre változást. Azon kívül, hogy nem lehet ruhát próbálni, csak a kasszánál iktattak be új szabályt. Családonként egy ember állhat sorba, és kizárólag akkor tesznek kivételt, ha valaki kiskorú gyerekekkel ment vásárolni. A méretben nem megfelelő ruhát blokk ellenében 7 napon belül visszaveszik, ha viszont Decathlon-kártyával vásárolták, 1 évig vissza lehet vinni!

A közeli McDonalds-ba még be akartunk nézni, mivel ezer éve nem voltunk, és amúgy is ki akartuk deríteni, mi a folyamata a helyben fogyasztásnak. A kihelyezett kézfertőtlenítő használata után érintőképernyős pultnál választottuk ki, mit szeretnénk enni és inni, emellett fizetni is tudtunk ott. (Budapesten találkoztam már hasonlóval, ez nem számít újdonságnak itt sem.)

20200603_141042.jpg

Ami viszont megváltozott, az az, hogy az ülőhelyeket műanyag elválasztó "falakkal" szerelték fel, és néhány ülőhelyre matricákat ragasztottak arra figyelmeztetve, mindannyiunk érdeke a távolságtartás. A személyzet gyakran járkált tisztítószerekkel, és takarították az asztalokat, meg minden mást. Egyik helyen sem voltak sokan; a parkolókban bőven volt szabad hely, pedig a Decathlon mellett egy bevásárlóközpont van. Oda (kintről láttuk) szintén csak testhőmérés után engedik be az embereket.

Csak ma két pár gumikesztyűt használtunk el és háromszor kézfertőtlenítőztünk, pedig mindössze 3 órát voltunk távol az otthontól. Nehéz megfelelő szavakat találni arra, milyen testközelből érezni a változást, amit a koronavírus okozott. A maszkos emberek látványát, a kesztyűvel bajlódást, a gumiszagot a kezünkön, és úgy általában, a bonyodalmakat, amiket az olyan alapvető folyamatok, mint a bevásárlás miatt kell vállalni. Ettől függetlenül vigyázva, de élnünk kell az életünket; én úgy érzem, az ország szépsége mindenért kárpótol!

süti beállítások módosítása